Oscar Westra van Holthe

In de Media

Live radio uitzending NPO KX

Als systemisch coach te gast bij Bas van Schaik op Radio NPO KX

Met Bas van Schaik, jong radiomaker bij NPO KX had ik een gesprek over mijn beroep als systemisch coach. We hebben het onder andere gehad over mijn werk met ouders en hun suïcidale kinderen. Verder ging het over de première van de documentaire “Niemand wil dood”, over een hoogbegaafde suïcidale jongen die dat dankzij mij niet meer is. Verder praten we over het financiële plaatje van mijn beroep. Want mocht zijn dj-carrière niet lukken, kan hij mijn werk altijd nog doen!

Vermelding in FD artikel

Expert input voor artikel in het Financieel Dagblad

Een artikel over het mogen laten zien van jouw kwetsbare kant als man en jouw carrièrekansen op de Zuidas: "Na verloop van tijd komen toppresteerders tot de conclusie dat ze als mens niet krijgen wat ze nodig hebben, maar op professioneel vlak wel op het hoogste niveau uitgedaagd worden. Doorgaans levert dat drie scenario’s op." Ik spreek over drie reacties hierop. Naast de uitvallers en gespleten persoonlijkheden die onstaan, is er "een laatste – kleine – groep die probeert het goede voorbeeld te geven door zich kwetsbaarder en minder rationeel op te stellen. Maar die positie bestaat alleen voor de allerbesten, die zich lang en breed bewezen hebben. Voor de rest van de mensen is alleen ruimte voor kwetsbaarheid in de coulissen."

Magazine Artikel HP De Tijd

Interview in HP De Tijd: 'Veel geld verdienen heeft iets kinderlijks'

Door Renate van der Zee voor HP De Tijd werd ik geïnterviewd over emotionele verwaarlozing op de Zuidas. Verder kwam ter sprake hoe het is om op te groeien in een oude familie, over dader en slachtoffer-schap in de maatschappij (mijn all-time favoriete onderwerp) en over de noodzaak van ouderschap door politici. Ten slotte kwam escalatie en conflicten ter sprake die ontstaan vanuit onze kinderlijke zoektocht naar erkenning welke –maar al te vaak– uitmondt in kinderachtigheid.

Indirecte vermelding in de NRC

Tweede Kamerinitiatief: de inzet van klimaatrouw als transitie-instrument

Een artikel over klimaatrouw als transitie-instrument door het Tweede Kamerlid Lammert van Raan. Indirect word ik vermeld: "Van Raan zegt dat hij het „uit toenemende wanhoop” heeft bedacht, samen met een klimaatactivist van begin twintig en een psycholoog die als coach op de Zuidas werkt. [...] Mensen overtuigen met feiten en argumenten werkt niet tegen de klimaatcrisis. Of in elk geval veel te langzaam.”

Live gesprek Radio 1 Nieuwsweekend 7 januari 2023

Als systemisch coach live te gast bij Radio 1 Nieuwsweekend (NPO)

Voor Radio 1 werd ik zaterdagmorgen uitgenodigd om met Mieke van der Weij en haar collega een gesprek te hebben over het idee van een bestaansmaximum. Want hoe rijk is te rijk? Ons gesprek ging over het doorbreken van het krampachtig aan en het voorzichtig loslaten van ons welvaartssysteem. Hoe kunnen we dat samen bewerkstelligen?

In gesprek met Ajouad el Miloudi en mede-Zuidassers

In uitzending NTR serie "Ajouad en de Zuidas"

Voor het tweede seizoen van #ajouad bezoekt Ajouad el Miloudi mij op de Zuidas. Ik maak hem wegwijs in wie op de Zuidas werken en de werkcultuur. Het is een aflevering die erg lijkt op mijn youtube serie-project "Op zoek naar de ziel van de Zuidas" met gasten als Saskia Schepers, Ruth Jansen en Arno Wellens, die ook in deze aflevering langskomen. We hebben het over de gouden bergen die beloofd worden aan nieuwelingen op de Zuidas, de niet-duurzame besluiten die vanuit het rationele worden gemaakt en over het gebrek aan menselijke ontwikkeling in een ambitieuze professionele bubbel.

Tubantia (DPG media) webartikel

In de lokale media over systeemverandering

Het is geen geheim dat ik mij vanuit mijn systemische expertise inzet voor de sociale kant binnen de duurzaamheidsbeweging. Wat doet systeemspanning met jou? Veel van mijn corporate cliënten voelen dezelfde gespletenheid die klimaatactivisten vaak bezighoudt. We verlangen naar een andere wereld maar zijn gevangen in onbewuste loyaliteiten aan het oude systeem. Hoe doorbreek je dat patroon?

Vermelding in FD artikel

Interview in het Financieel Dagblad

Een artikel over hoe werk en privéleven samenkomen: "Ik zie een jaar-club als een mooie oefening voor het latere leven. Het vormen ervan is een geregisseerde en geforceerde aangelegenheid: in zeer korte tijd vorm je een groep vrienden. Natuurlijk zitten er daar tussen met wie het direct klikt en mensen voor wie je meer je best moet doen. Ook voor hen moet je een vorm van contact vinden. In mijn werk zie ik dit terug. Daar heb ik regelmatig te maken met ceo’s die met een type mens moeten werken met wie ze geen klik voelen of met teams waarbij het onderling niet lekker loopt. There is a crack in everyone, bij iedereen is er een weg naar binnen. Die moet je zien te vinden."

Live gesprek Radio 1

Als vertrouwenspersoon te gast bij Radio 1 (NPO)

Voor Radio 1 werd ik uitgenodigd in de gele bus die het land rondreist. Elke week bezoeken Waldy Van Geenen met Anna Meijer van Putten een stad of wijk. Deze week waren ze op de Zuidas –op zoek naar het lokale hoofdpijndossier, regionale experts en degenen die er de dienst uitmaken. Ons gesprek ging over mijn werk als vertrouwenspersoon op de Zuidas. Hoe kan je grensoverschrijdend gedrag aanpakken?

Vermelding in NRC artikel

Aangehaald in de NRC

Over mijn visuele gesprek in de NRC: "Sander Schimmelpenninck ziet zichzelf als de man met de spiegel. In de eerste aflevering van de VPRO-serie Sander en de kloof moest hij het onderwerp van de reeks uitbeelden met Playmobil. Hij verzamelde een grote groep poppetjes (de have nots) die op een afstandje keken naar een kleiner kluitje figuurtjes (de haves) die vooral oog voor elkaar hadden. Toen Schimmelpennick zichzelf in de situatie moest plaatsen, koos hij voor een mannetje met een spiegel. Die wilde hij de haves voorhouden."

Trouw

Met foto en vermelding in de Tv-column van Trouw

Zoals de Trouw Sander Schimmelpenninck’s bezoek bij mij in de praktijk beschrijft: "Bij een vriend en coach stelde hij vorige week twee groepen Playmobil-poppetjes op aan weerszijden van een barrière, om het probleem eens voor zich te zien. “Daar mensen van mijn eigen klasse. Een soort van ridder, een kampioen, een dokter. En hier de normale mensen.” Hij laat de ‘winnaars’ wegkijken van de armen. “Die vinden zichzelf niet bevoorrecht, want ze kijken alleen naar elkaar.” Met Playmobil zet Schimmelpenninck de woonkloof simpel neer."

Visueel tafel en dakgesprek met Sander Schimmelpenninck

In uitzending 1 en 4 VPRO serie "Sander en de Kloof"

Voor de serie "Sander en de kloof" bezoekt Sander Schimmelpenninck mijn coachpraktijk op de Zuidas. In de eerste uitzending heb ik een visueel tafelgesprek met hem over zijn eigen zoektocht. In de vierde uitzending heb ik op het Vinõly-dak een gesprek met hem over het belang van grenzen stellen aan de elite. De zesdelige serie gaat over de olifant in de kamer, namelijk over onze collective blinde vlek inzake vermogens- en kansongelijkheid binnen de Nederlandse samenleving.

Radio 1 Instagramvideo

Radio 1 bij een klimaatopstelling

Tijdens het systemische weekend rondom de psychologie van klimaatactivisme in de Achter-hoek kwam Elif Kan van Radio 1 voor haar jongerenpodcast Alicante langs met de vraag "In hoeverre spelen klimaatoverwegingen een rol in het wel of geen kinderen krijgen bij de jeugd?" Het zijn weekenden waar de emoties hoog oplopen. Er is namelijk alle ruimte voor gevoelens waar de maatschappij normaliter niet bij stilstaat. Juist voor die ongemakkelijke emoties creëer ik dan ook een veilig samenzijn. Radio 1 filmt een gesprek naar aanleiding van een opstelling over de intergenerationele dynamiek van het wel of geen kinderen krijgen. Ze gebruiken enkele videofragmenten hiervan in de instagram-aankondiging naar hun podcast over "baarschaamte".

Achtergrondartikel leerprogramma

Op website Universiteit Utrecht

Vermelding in het artikel over de Leergang Sociaal Ondernemen van Nicole Verhoeven met deelnemer Stefanie Caton. Onder het kopje "zelfreflectie" zegt ze over mij: "Voor mij als gezinstherapeut voelde het verhaal van Oscar Westra van Holthe als een warm bad. De methode van de gezinsopstelling was mij al bekend, maar het was heerlijk daar weer mee bezig te zijn. Ik vind het heel goed dat deze methodiek is opgenomen in het curriculum. Het is ontzettend waardevol voor alle organisaties, of er nu twee of tweehonderd mensen werken."

Podcast, artikel en filmclips

Podcast Gebakken Peren

Geïnterviewd door Tijmen Rümke voor zijn podcast De Gebakken Peren. Hij schrijft over ons gesprek: "In deze aflevering is Oscar Westra van Holthe te gast. Oscar is systemisch coach, trainer en vertrouwenspersoon op de Zuidas. Op een missie om daar de menselijke ervaring net zo belangrijk te maken als het financiële resultaat. In dit gesprek hebben we het over familiepatronen en hoe ze je vormen, met een bedrijf stoppen wat je ontgroeid bent, en over hoe hij op een plek is beland waar de pijn en eenzaamheid die hij zo goed kent volop aanwezig is. Oscar is een speelse wijze en een rebel. Hij heeft én het vermogen heel analytisch een systeem te doorgronden en daar een verhaal van te maken, én de gevoeligheid voor de mens en emotie. Heel knap en een bron van veel lessen."

LinkedIn Nieuws Webartikel

Over Morgen Interview op het LinkedIn Nieuws

Geïnterviewd door LinkedIn redacteur Liza Jansen: "Volgens Westra van Holthe kampt onze maatschappij met een verbindingscrisis. Mensen hebben nooit echt geleerd wat het betekent om in verbinding met zichzelf en hun omgeving te staan. En juist dáárom is het systeem waarin we leven zo ontwricht." En: "Het is nooit genoeg, omdat dat gat in onszelf zit: dat van een emotioneel ongestilde honger. Dat proberen we op te vullen met geld. Alleen kán dat niet."

Online Video Profiel

Speciaal Kort Video Interview op de VPRO Tegenlicht Homepage

Inmiddels de meest bekeken en beluisterde uitzending van VPRO Tegenlicht. Hoe de Zuidas zelf worstelt met het verspillen van talent. Wat kom je tegen als psycholoog op de Zuidas? Westra van Holthe denkt dat veel Zuidassers emotioneel achtergesteld zijn, omdat op die plek succes het enige is dat telt. Het is up or out. Hoe kan het dan anders? ‘Wat je wil is dat al dat talent op natuurlijke wijze richting de kant van de problemen van de samenleving stroomt. Daarvoor heb je contact nodig. Om het systeem te veranderen.’ 'Waar het uiteindelijk om gaat is of je kunt toegeven dat jouw succes een prijs heeft. Sta je voor die mede-verantwoordelijkheid open? Dan moet je gaan voelen.’

Vermelding in NRC artikel

Aangehaald in de NRC

Aangehaald in het zap artikel van Arjen Fortuin: Tegenlicht zou Tegenlicht niet zijn als een en ander niet stevig geduid zou worden. De op de Zuidas werkende psycholoog Oscar Westra van Holthe stelde: „Als wij de knapste koppen gebruiken voor zoekmachine-optimalisatie, dan doen we iets verkeerd. Ze zouden zich over eenzaamheid moeten buigen, over het bouwen van een samenleving.”

Televisiedocumentaire

In Uitzending Tegenlicht "Alleen Verbonden" van Britta Hosman (VPRO)

Automatisering heeft ons veel werk uit handen genomen, maar die slagen in effectiviteit en efficiëntie gingen wel ten koste van de sociale interactie op – en zingeving van – het werk. VPRO Tegenlicht onderzoekt hoe we het tij kunnen keren. Hoe kunnen we deze crisis van eenzaamheid binnen de maatschappij het hoofd bieden? Hoe kunnen we onze wereld anders inrichten zodat we elkaar weer zien zoals we zijn: gezelschapsdieren die veel beter functioneren als we samenwerken. In deze uitzending kijkt de VPRO onder andere mee met een opstelling over De Ziel van de Zuidas. Ook krijg je met deze uitzending een impressie van mijn begeleidingswerk op de Zuidas.

EenVandaag Webartikel

Als Vertrouwenspersoon in EenVandaag Artikel over Ongewenst Gedrag

Voor een inhoudelijk artikel over Ongewenst Gedrag op de Werkvloer ben ik geïnterviewd over mijn ervaringen met de toename van online pestgedrag meldingen tijdens Corona-tijd. Wat maakt dat mensen juist in deze periode van onzekerheid eerder een beroep doen op een extern vertrouwenspersoon dan op een intern vertrouwenspersoon?

Televisieprogramma

In Televisieprogramma "Dus ik ben er nog" van Stine Jensen op Human

Stine's dochter zat achterop de fiets tijdens het ongeluk. Zij bleef ongedeerd. De gedachte dat haar dochter alleen had kunnen achterblijven en de drukte van de stad doen Stine besluiten een radicaal experiment te ondernemen: ze gaat de stad uit om tijdelijk in een leefgemeenschap te wonen. Op zoek naar meer natuur en meer contact met mensen. Maar tussen individu en samen leven zit een spanning, merkt Stine. Hoe dat zit onderzoekt ze onder andere met een familieopstelling waar ik aan deelnam (vanaf minuut 8 in beeld).

NOS-journaal en Documentaire

Op het NOS-journaal en in de documentaire "Ereveld vol leven"

Op het Nationaal Ereveld in Loenen stond ik als levend symbool achter het graf van de in de oorlog jong omgekomen man van Betty Bausch. Bausch (kinderboekenschrijver) vindt het heel bijzonder om hem bij het graf van haar man te zien: "Dit is zo'n mooie herdenking. Ik ben er verschrikkelijk blij mee. Ik vind het geweldig dat iedereen er zoveel tijd voor neemt en hem op deze manier wil herdenken."

Tubantia (DPG media) webartikel

In de Lokale Media over Begeleiding Activisten

Voor veel wereldverbeteraars is het klimaatprobleem overweldigend. Hoe pak je jouw machteloosheid vast? En hoe faciliteer je systeem-verandering zonder ook jezelf uit te putten? Dit weekend heb ik de klimaatactivisten van Extinction Rebellion psychologisch begeleid met diep ontroerende reflectieoefeningen en systeemopstellingen.

Magazine Interview

Interview in Paravisie

Een vier-pagina-groot interview in Paravisiemagazine: "Als kind stond hij na het zondagse kerkbezoek thuis op de kruk te preken voor zijn zusjes en fantaseerde hij tijdens vakanties over door hem in kastelen georganiseerde vredesconferenties. Zeggen dat Oscar Westra van Holthe van jongs af aan al groots dacht en droomde, is, derhalve, als het intrappen van een wagenwijd openstaande deur. Portret en visie van een onverbeterlijke wereldverbeteraar aan de Amsterdamse Zuidas." Lees het hele artikel via onderstaand downloadknop.

Blog Interview

Interview op Zuidas.nl

Een blog geweid aan één van mijn favoriete projecten "Op Zoek naar de Ziel van de Zuidas". Aldus de schrijvers: "Hij sprak met inmiddels meer dan 30 werknemers, bewoners, ondernemers en anderen in Zuidas over hun ervaringen in de buurt. Zijn doel: zichtbaar maken wat niet wordt uitgesproken. Wat ontdekt systemisch coach Oscar Westra van Holthe?" Download het artikel met de downloadbutton.

Aanbeveling

Als referentie in het FD

Als aanbeveling van een artikel over Manfred Kets de Vries: "Manfred Kets de Vries is een van de invloedrijkste adviseurs voor de top van internationale bedrijven. Hij doorgrondt het innerlijk van ceo’s en bestuurders, maar is meestal discreet over zijn eigen leven. ‘Of ik gelukkig ben? Natuurlijk niet.’" Lees met de buttonlink het artikel.

Op zoek naar een expert in hogere mensenkunde?
Bel of whatsapp Oscar 24/7 op +31 (0) 6 16 26 13 81.