Oscar Westra van Holthe

In de Media

LinkedIn Nieuws Webartikel

Over Morgen Interview op het LinkedIn Nieuws

Geïnterviewd door LinkedIn redacteur Liza Jansen: "Volgens Westra van Holthe kampt onze maatschappij met een verbindingscrisis. Mensen hebben nooit echt geleerd wat het betekent om in verbinding met zichzelf en hun omgeving te staan. En juist dáárom is het systeem waarin we leven zo ontwricht." En: "Het is nooit genoeg, omdat dat gat in onszelf zit: dat van een emotioneel ongestilde honger. Dat proberen we op te vullen met geld. Alleen kán dat niet."

Online Video Profiel

Speciaal Kort Video Interview op de VPRO Tegenlicht Homepage

Inmiddels de meest bekeken en beluisterde uitzending van VPRO Tegenlicht. Hoe de Zuidas zelf worstelt met het verspillen van talent. Wat kom je tegen als psycholoog op de Zuidas? Westra van Holthe denkt dat veel Zuidassers emotioneel achtergesteld zijn, omdat op die plek succes het enige is dat telt. Het is up or out. Hoe kan het dan anders? ‘Wat je wil is dat al dat talent op natuurlijke wijze richting de kant van de problemen van de samenleving stroomt. Daarvoor heb je contact nodig. Om het systeem te veranderen.’ 'Waar het uiteindelijk om gaat is of je kunt toegeven dat jouw succes een prijs heeft. Sta je voor die mede-verantwoordelijkheid open? Dan moet je gaan voelen.’

Vermelding in NRC artikel

Aangehaald in de NRC

Aangehaald in het zap artikel van Arjen Fortuin: Tegenlicht zou Tegenlicht niet zijn als een en ander niet stevig geduid zou worden. De op de Zuidas werkende psycholoog Oscar Westra van Holthe stelde: „Als wij de knapste koppen gebruiken voor zoekmachine-optimalisatie, dan doen we iets verkeerd. Ze zouden zich over eenzaamheid moeten buigen, over het bouwen van een samenleving.”

Televisiedocumentaire

In Uitzending Tegenlicht "Alleen Verbonden" van Britta Hosman (VPRO)

Automatisering heeft ons veel werk uit handen genomen, maar die slagen in effectiviteit en efficiëntie gingen wel ten koste van de sociale interactie op – en zingeving van – het werk. VPRO Tegenlicht onderzoekt hoe we het tij kunnen keren. Hoe kunnen we deze crisis van eenzaamheid binnen de maatschappij het hoofd bieden? Hoe kunnen we onze wereld anders inrichten zodat we elkaar weer zien zoals we zijn: gezelschapsdieren die veel beter functioneren als we samenwerken. In deze uitzending kijkt de VPRO onder andere mee met een opstelling over De Ziel van de Zuidas. Ook krijg je met deze uitzending een impressie van mijn begeleidingswerk op de Zuidas.

EenVandaag Webartikel

Als Vertrouwenspersoon in EenVandaag Artikel over Ongewenst Gedrag

Voor een inhoudelijk artikel over Ongewenst Gedrag op de Werkvloer ben ik geïnterviewd over mijn ervaringen met de toename van online pestgedrag meldingen tijdens Corona-tijd. Wat maakt dat mensen juist in deze periode van onzekerheid eerder een beroep doen op een extern vertrouwenspersoon dan op een intern vertrouwenspersoon?

Televisieprogramma

In Televisieprogramma "Dus ik ben er nog" van Stine Jensen op Human

Stine's dochter zat achterop de fiets tijdens het ongeluk. Zij bleef ongedeerd. De gedachte dat haar dochter alleen had kunnen achterblijven en de drukte van de stad doen Stine besluiten een radicaal experiment te ondernemen: ze gaat de stad uit om tijdelijk in een leefgemeenschap te wonen. Op zoek naar meer natuur en meer contact met mensen. Maar tussen individu en samen leven zit een spanning, merkt Stine. Hoe dat zit onderzoekt ze onder andere met een familieopstelling waar ik aan deelnam (vanaf minuut 8 in beeld).

NOS-journaal en Documentaire

Op het NOS-journaal en in de documentaire "Ereveld vol leven"

Op het Nationaal Ereveld in Loenen stond ik als levend symbool achter het graf van de in de oorlog jong omgekomen man van Betty Bausch. Bausch (kinderboekenschrijver) vindt het heel bijzonder om hem bij het graf van haar man te zien: "Dit is zo'n mooie herdenking. Ik ben er verschrikkelijk blij mee. Ik vind het geweldig dat iedereen er zoveel tijd voor neemt en hem op deze manier wil herdenken."

Tubantia (DPG media) webartikel

In de Lokale Media over Begeleiding Activisten

Voor veel wereldverbeteraars is het klimaatprobleem overweldigend. Hoe pak je jouw machteloosheid vast? En hoe faciliteer je systeem-verandering zonder ook jezelf uit te putten? Dit weekend heb ik de klimaatactivisten van Extinction Rebellion psychologisch begeleid met diep ontroerende reflectieoefeningen en systeemopstellingen.

Magazine Interview

Interview in Paravisie

Een vier-pagina-groot interview in Paravisiemagazine: "Als kind stond hij na het zondagse kerkbezoek thuis op de kruk te preken voor zijn zusjes en fantaseerde hij tijdens vakanties over door hem in kastelen georganiseerde vredesconferenties. Zeggen dat Oscar Westra van Holthe van jongs af aan al groots dacht en droomde, is, derhalve, als het intrappen van een wagenwijd openstaande deur. Portret en visie van een onverbeterlijke wereldverbeteraar aan de Amsterdamse Zuidas." Lees het hele artikel via onderstaand downloadknop.

Blog Interview

Interview op Zuidas.nl

Een blog geweid aan één van mijn favoriete projecten "Op Zoek naar de Ziel van de Zuidas". Aldus de schrijvers: "Hij sprak met inmiddels meer dan 30 werknemers, bewoners, ondernemers en anderen in Zuidas over hun ervaringen in de buurt. Zijn doel: zichtbaar maken wat niet wordt uitgesproken. Wat ontdekt systemisch coach Oscar Westra van Holthe?" Download het artikel met de downloadbutton.

Aanbeveling

Als referentie in het FD

Als aanbeveling van een artikel over Manfred Kets de Vries: "Manfred Kets de Vries is een van de invloedrijkste adviseurs voor de top van internationale bedrijven. Hij doorgrondt het innerlijk van ceo’s en bestuurders, maar is meestal discreet over zijn eigen leven. ‘Of ik gelukkig ben? Natuurlijk niet.’" Lees met de buttonlink het artikel.

Op zoek naar een expert in hogere mensenkunde?
Bel of whatsapp Oscar 24/7 op +31 (0) 6 16 26 13 81.

Leuk om kennis te maken!Vul je gegevens in en ik neem contact met je op.