Jaloezie

‘Job, aanstaande vrijdag vliegen wij naar New York.’ Barend, de Chief Financial Officer, gooit het ticket op Job’s bureau. Deze kijkt verbaasd op. ‘Kijk niet zo verbaasd! We gaan naar de conferentie Banking en Human Rights. Daar heb ik het met je over gehad.’
‘Dat is waar ook!’ reageert Job nu enthousiast, ‘gaaf! En Rik?’ Barend fronst zijn wenkbrauwen voor hij antwoord. ‘Rik heeft daar geen zin meer in, die is oud en versleten.’ Hij geeft Job een knipoog en loopt weg. Drie meter verderop zit Rik achter zijn laptop. Als Barend langs hem loopt doet hij net alsof hij geconcentreerd opgaat in zijn werk. Dus hij heeft weer een nieuw ‘projectje’ gevonden. Met een schuin oog kijkt hij naar Job. Hij was toch niet mee gegaan als Barend het had gevraagd. Het boeit hem niks die conferentie. Maar het steekt toch wel een beetje dat hij überhaupt niet is gevraagd! Zes maanden geleden is Job in dienst gekomen. Een jonge god met een sprankelende persoonlijkheid. Groen en fris en altijd enthousiast over het werk wat hij moet doen. Rik denkt terug aan toen hij elf jaar geleden in dienst kwam. Jong en naïef. Bruisend en verwachtingsvol. Net klaar met zijn studie en totaal in de ban van Barend. ‘Rik, jij wordt later CFO, je hebt het in je.’ Hij weet nog goed dat Barend dit tegen hem zei tijdens zijn eerste functioneringsgesprek. Hij ging er nog harder door werken. Alle conferenties, cursussen en trainingen pakte hij met beide handen aan. Hij zou bewijzen dat hij het waard was. Vanuit zijn ooghoek ziet hij Job zijn kant op komen lopen. ‘Hé Rik, vraagje.’ Een beetje jongensachtig en speels pakt hij een stoel en gaat er achterstevoren op zitten. ‘Barend heeft mij mee gevraagd voor die conferentie aankomende vrijdag.’ Hij pauzeert even alsof hij op een reactie wacht. ‘Ja, oké, dat is leuk.’ reageert Rik koeltjes en doet net of hij nog druk aan het typen is. ‘Ja zeker, en jij bent al vaker met Barend geweest toch? Hoe was dat?’ Rik kijkt hem even aan en ziet een grote glimlach op het gezicht van Job. Het irriteert hem. ‘Ja prima, niets bijzonders eigenlijk. Het klinkt allemaal spannender en leuker dan het is. Ik kan je er verder ook niet veel over vertellen nu want ik moet zo een belangrijk gesprek voeren.’ Job lijkt niets te merken van de irritatie van Rik en springt op van zijn stoel. ‘No problem man, I’m outta here’, probeert hij met een zwaar Amerikaans accent. Als Job weg is, geeft Rik de deur een zetje, waardoor deze net iets te hard dichtvalt. ‘Net een klein kind’ mompelt Rik. ‘Hij komt er nog wel achter.’ Hij opent een nieuw tabblad en begint met zoeken naar nieuwe vacatures.

Oscar is systemisch coach van de Zuidas en heeft een rijke schat aan verhalen verzameld via de mensen die hij coacht. Soms zijn ze luchtig, soms zitten ze dwars. Ervaar jij een dilemma op je werk en wil je hierover met een professional praten?  Neem dan contact op met Oscar.