Menselijk managen

‘Ik zie er tegenop om Brian die presentatie te laten leiden straks’ bekent Laura tegen haar collega Eline. Er staat een grote bos bloemen op haar bureau. ‘Bedankt voor je support!’ grtz Brian, staat er op het kaartje.
‘Waarom?’
‘Nou, omdat hij er niks van snapt en doet alsof dat wel zo is.’
‘Hoe weet je dat zo zeker?’ vraagt Eline.
‘Dat weet ik omdat ik hem al drie maanden aan het inwerken ben en hij nog steeds dezelfde fouten maakt als in de eerste maand.’
‘Mmm lastig, ik denk dat je het gewoon tijd moet geven, hij is gewoon een beetje onzeker.’
‘Ja, dat zeg je alleen maar omdat je hem leuk vindt en wil dat hij je op date vraagt’ reageert Laura spottend.
‘Natuurlijk wil ik dat! Heb je wel eens naar dat kontje gekeken?!’ zegt Eline met een dikke grijns op haar gezicht.
Laura loopt lachend de deur uit ondertussen denkend aan wat ze tegen Brian zal zeggen.
‘Ben je er klaar voor Brian?’ zegt ze zo luchtig mogelijk. Hij draagt een lichtblauwe blouse. Slechte keuze voor een eerste presentatie, denkt Laura. Grote natte plekken onder zijn oksels en op zijn rug verraden meteen hoe hij zich voelt. ‘Ben je nerveus?’
‘Nee, nee! Helemaal niet, ik heb er juist zin in!’ antwoordt hij. Laura ziet dat zijn handen trillen terwijl hij de laptop kabel aansluit op de beamer.
‘Nou succes, je kunt het!’ zegt ze en wenste dat ze er zelf in geloofde.
Als iedereen er is klikt Brian voor de eerste slide.
‘Nou eh, welkom allemaal, begint hij enthousiast. Hij wipt van het ene been op het andere en richt zich op Laura voor hij verder gaat. Het ongemak is voelbaar en Laura wil het liefst haar ogen sluiten en een koptelefoon opzetten. Wat een afgang dit.
Kevin, de Sales Manager, trekt Laura met zich mee buiten de ruimte. ‘Dat was echt te slecht voor woorden Laura. Echt waar haalt hij het allemaal vandaan?!’ Zijn blik is afkeurend en zijn toon is hard. Het brengt Laura meteen terug naar vijftien jaar geleden toen zij haar eerste presentatie moest doen. Ze was zo nerveus dat ze de hele dag geen hap door haar keel kreeg en bijna flauw viel.
‘Ik weet het Kevin. En er wordt aan gewerkt, geloof me.’ Hoofdschuddend loopt hij weg. Kevin is een echte Sales man met een vlotte babbel en stalen zenuwen.
‘Brian…we moeten even praten.’

Oscar is systemisch coach van de Zuidas en heeft een rijke schat aan verhalen verzameld via de mensen die hij coacht. Soms zijn ze luchtig, soms zitten ze dwars. Ervaar jij een dilemma op je werk en wil je hierover met een professional praten? Neem dan contact op met Oscar.