Alcoholist

‘Hee! Kijk ff uit man!’ De man deinst terug. Met één hand op de motorkap en in de andere hand een plastic tas beschermt hij zichzelf tegen de zwart glanzende Tesla. Woedend kijkt hij naar de bestuurder die hem zojuist bijna met het asfalt gelijk had gemaakt. ‘Oh mijn god!’ roept Justin geschrokken vanachter het stuur. De man staat inmiddels ongeduldig tegen zijn raampje te tikken. Zijn baard zit vol met klitten. Met tegenzin opent Justin zijn raam. ‘What the fuck was dat?!’ schreeuwt de baardman en Justin voelt een paar spetters op zijn gezicht landen. De sigaret die in de mondhoek van de man bungelde valt nu op de grond. ‘Je steekt zelf zomaar over, ouwe gek, wil je dood ofzo!?’ snauwt Justin. ‘Je stinkt uit je bek, vieze vuile alcoholist!’ raast de man verder. Justin draait snel het raampje dicht en geeft gas. Met zijn lichaam nog vol adrenaline stapt hij een paar minuten later het advocatenkantoor binnen. Hij graait in zijn jaszak naar zijn fisherman friends, extra fris, en stopt er maar direct drie in zijn mond. De flacon met whisky in zijn binnenzak brand tegen zijn borst. ‘Goeiemorgen Justin, hoe is het?’ vraagt Jos met een grote glimlach. Jos is advocaat in opleiding, wat zo’n beetje hetzelfde is als slaaf van je meerdere. En Justin weet maar al te goed hoe dat voelt. ‘Perfect,’ antwoordt hij zonder hem een blik waardig te gunnen. Uitslover. Met een kop koffie in zijn hand loopt hij even later naar zijn kantoor. Het ruikt er muf en Justin spuit de airfreshener leeg. Bij het zien van de oneindigheid aan  mails zakt de moed hem in de schoenen. ‘Wat een baan’, verzucht hij. Snel scant ‘ie de omgeving af voor hij de fles naar zijn mond brengt. Een gevoel van kortstondig genot gaat door zijn lijf. De telefoon gaat. ‘Justin, makker, ben je klaar voor je presentatie?’ Het is zijn collega Walter. Alsof hij een stroomschok krijgt, schiet Justin overeind uit zijn stoel. Hij is compleet vergeten zich voor te bereiden voor de meeting! ‘Zeker, zeker Walter’, kaatst hij zo zelfverzekerd mogelijk terug. Met een smoes dat hij een belangrijk telefoontje binnenkrijgt wimpelt hij Walter af. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Met trillende handen grijpt hij automatisch naar zijn binnenzak en neemt een grote slok. Dat was iets teveel voor deze ochtend! Licht beneveld staart hij naar het scherm. Hij denkt even na alvorens er een geraffineerd plannetje in hem opkomt. Jos. De telefoon gaat twee keer over. ‘Jos, je hebt die presentatie nog niet naar mij toegestuurd. Over een uur heb ik het nodig, kan je dat als de wiedeweerga gaan regelen?!’

Oscar is systemisch coach van de Zuidas en heeft een rijke schat aan verhalen verzameld via de mensen die hij coacht. Soms zijn ze luchtig, soms zitten ze dwars. Ervaar jij een dilemma op je werk en wil je hierover met een professional praten? Neem dan contact op met Oscar.