De zwakste schakel

Het is maandag en Judy fietst naar haar werk. De zon schijnt. Alweer een mooie dag. De frisse en stevige wind geeft haar hét duwtje in de rug dat ze nodig heeft om niet om te keren en weer terug in bed te duiken. Haar hart voelt zwaar. Het vooruitzicht van een werkweek door te moeten brengen in een inspiratieloos kantoor achter een laptop maakt haar gek. Het voelt als een ketting van stenen die haar nek afknelt. Elke steen is een gevoel of reden die haar naar beneden trekt in een diepe put van zelfmedelijden. Hoe heeft het zover kunnen komen? Aangekomen op werk voelt het alsof ze de Tour de France heeft gereden op een fiets met lekke banden. Ze sleept zichzelf de trap op. Elke trede omhoog trekt haar emotioneel omlaag en ze voelt de energie wegsijpelen. Een energielek, had ze ergens gelezen. Heel even laat ze zich verleiden tot de gedachte dat ze in een hangmat op een zonnig eiland ligt. Ze sluit haar ogen en blijft even staan maar wordt ruw uit haar dagdroom verstoord door een luidkeels ‘goeiemorgen!’ komend van hyperactieve collega Jan. Deze kijkt Judy vragend aan, om vervolgens met twee treden tegelijk de trap op te sprinten.
‘Koffie?’ Met dat hij het vraagt schenkt hij twee koppen in en begint als een machinegeweer zijn ideeën en plannen voor de komende week af te vuren. ‘Frits heeft een geweldig voorstel geschreven over hoe we onze samenwerking met IT efficiënter kunnen maken.’ Wat hij vervolgens allemaal zegt ontgaat Judy echter volledig. Ze wil helemaal niet praten over IT voorstellen. Ze wil het liefst schreeuwen om eindelijk eens gehoor te geven aan de leegte die ze van binnen voelt! Maar ze doet het tegenovergestelde. Met kleine slokjes nipt ze van de koffie en knikt voor het oog geïnteresseerd naar Jan. Hij kan toch zien dat ze zich niet goed voelt!? Judy mag hem graag, daar niet van. Zijn energie is één van de drijvende krachten binnen dit bedrijf. Maar zij daarentegen, voelt zich als een zwakke schakel in een geolied systeem. Ze kan het tempo niet meer bijhouden. Is ze dan de enige die hier last van heeft?

Oscar is systemisch coach van de Zuidas en heeft een rijke schat aan verhalen verzameld via de mensen die hij coacht. Soms zijn ze luchtig, soms zitten ze dwars. Ervaar jij een dilemma op je werk en wil je hierover met een professional praten? Neem dan contact op met Oscar.