Ongevraagd advies

‘Je moet ontbijten met een smoothie in plaats van met brood’, echt waar. Je zult zien dat je een stuk energieker de dag in gaat’ zegt Arjan, terwijl hij een sprintje trekt naar het kopieerapparaat. Bea vraagt zich af waar hij de tijd vandaan haalt om dit onderwerp op de brengen, met een deadline zo dicht op zijn hielen. Ze heeft net haar laptop aangezet en observeert zijn snelle bewegingen. Energiek is hij wel, dat moet ze toegeven. Het irriteert haar dat hij altijd wel een antwoord lijkt te hebben op ieder probleem. Laatst kwam Tamar tien minuten te laat op werk aan doordat ze zich had verslapen. Ze had haar bureau nog niet bereikt of Arjan stond al voor haar neus om haar één van de vijf beste alarm apps te introduceren. Hij versliep zich daardoor nooit meer! Maar goed, hij heeft ook geen twee opgroeiende kinderen thuis rondlopen. Al zal hij daar dan vast ook wel weer een advies voor hebben. Bea is helemaal klaar met die groene smoothies, strakke hardloopschema’s, ademhalingstechnieken en prikkelende peptalks van ene random Amerikaanse guru! Hij doet net alsof wij een  stelletje onbenullige kinderen zijn die opgevoed moeten worden door de ‘alwetende’ Arjan. Het wordt tijd dat ze hem eens flink de waarheid gaat zeggen.
Nog geen tien minuten later loopt Arjan met een zelfverzekerde glimlach naar Bea toe. Ontspannen gaat hij op het randje van haar bureau zitten, vlak naast haar lunchpakket. ‘Zo deadline gehaald.’ Hij slaakt een tevreden zucht. ‘Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat je het beste korte termijndoelen kunt stellen met deadlines?’ Ondertussen kijkt hij mee op haar scherm. ‘Oeh, zou je dat wel zó aanpakken?’ stelt hij naar aanleiding van het zien van haar plan van aanpak. ‘Hou gewoon je bek!’ klinkt er venijnig uit haar mond. Bea schrikt er zelf van. Arjan lijkt niet van zijn stuk gebracht en wil zijn zijn mond alweer openen om zijn punt verder toe te lichten, maar Bea is furieus. Ze klapt haar laptop dicht en loopt zonder iets te zeggen naar het toilet.

Oscar is systemisch coach van de Zuidas en heeft een rijke schat aan verhalen verzameld via de mensen die hij coacht. Soms zijn ze luchtig, soms zitten ze dwars. Ervaar jij een dilemma op je werk en wil je hierover met een professional praten? Neem dan contact op met Oscar.