Yoga

Jurgen loopt met tegenzin naar het einde van de gang. De achterste ruimte in het kantoor is ingericht als yoga studio. Sinds een week is er een verplicht klasje yoga op de werkvloer. Om de bloedcirculatie te stimuleren en de gezondheid te bevorderen. Het wordt geleidt door Gretha. Echt een naam voor zo’n zweverig typje. Bram loopt voor hem uit.
‘Hoe jij je in dat broekje hebt gehesen is mij een raadsel Bram!’
Bram lacht wat en stapt de minimalistisch ingerichte ruimte binnen. Jurgen heeft express zijn wijdste joggingbroek uitgezocht en draagt een casual wit shirt erboven. Zijn sokken heeft hij ver over zijn broek getrokken.
Gretha zit al klaar op haar matje en stretched haar rug. Zonder enige moeite leunt ze met haar hele bovenlichaam naar voren terwijl ze haar rechterbeen volledig gestrekt houdt.
‘Ja, daar moet je toch echt vrouw voor zijn om dat te kunnen!’ is het eerste wat Jurgen zegt en gaat achterin staan.
Gretha werpt hem een vernietigende blik toe.
‘Wat zeik je nou de Jager, je kan in de baas zijn tijd eindelijk je babyvetjes verbranden, wat wil je nog meer?’ spot zijn collega Agnes met hem.
Hij trekt een gek gezicht naar Agnes, maar kijkt toch even naar zijn buik. Die kan inderdaad wel wat minder.
‘Oké eerst allemaal in de kindhouding!’ brult Gretha hard door de zaal. Jeetje, waar heeft zij last van, denk Jurgen.
Bram schrikt en stort zich meteen op de mat, als een capitulerend soldaat.
‘Yes ma’am!’ roept Jurgen waarbij hij salueert.
‘Adem diep in en kom dan op de mat staan.We gaan deze keer wat langer oefenen met de maansikkelhouding’ gaat Gretha verder.
‘Zorg dat je stevig staat. Allereerst linkerbeen naar voren. En voel hoe ver je kan gaan voor jezelf.’ Jurgen zet zijn linkerbeen op minimale afstand naar voren en plaatst zijn handen in zijn zij.
‘Bram, daag jezelf uit, probeer je been nog iets verder strekken’ moedigt Gretha hem aan.
Bram, die al zo gestrekt staat alsof hij elk moment kan knappen, knikt en schuifelt zijn linkervoet nog verder naar voren. If you fall, I’ll be there, staat er op zijn yogamat.
Nog geen seconde later klinkt er een scheurend geluid door de ruimte. Als bevroren staat Bram aan de mat genageld. Ieders blik gaat naar zijn achterwerk. Zijn broek vertoont een grote scheur die zo’n acht centimeter over de naad loopt, als een rivier op een landkaart.
Jurgen is de eerste die de ongemakkelijke stilte doorbreekt.
‘Nou gelukkig heb je je zondagse ondergoed aangetrokken Bram!’ Jurgen slaat zijn handen op zijn knieën van het lachen. Een onderdrukt gegrinnik gaat door de zaal.
De volgende dag ontvangt Jurgen een mail in zijn inbox van Gretha.
‘Beste Jurgen, Mede dankzij je ongemotiveerde houding verzoek ik je niet langer deel te nemen aan de yoga lessen. Ik hoop je zo voldoende geïnformeerd te hebben. Mvg, Gretha

Oscar is systemisch coach van de Zuidas en heeft een rijke schat aan verhalen verzameld via de mensen die hij coacht. Soms zijn ze luchtig, soms zitten ze dwars. Ervaar jij een dilemma op je werk en wil je hierover met een professional praten?  Neem dan contact op met Oscar.